17 de Abril de 2025 a les 12:29
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveu una campanya de Setmana Santa optimista, però molt marcada per la pujada de preus en materies primes, sobretot amb el cacau. El president del Gremi, Toni Frías, ha xifrat la previsió de vendes en 185.000 mones a la demarcació de Lleida. I, efectivament, en seran unes de molt marcades per la pujada de preus de la xocolata:
Quines són les mones de pasqua clàssiques? Frías ho ha concretat:
I pel que fa a les tendències, el president ho ha deixat molt clar: el Barça. Ja siguin escuts o figures de jugadors, els clients és el que més estan demanant.
I pel que fa a la mona tradicional? La que conté ous durs? Aquesta, segons Frías, només s’elabora en alguns forns concrets i per encàrrec de clients.
És una mona de brioix, amb forma de tortell i coronada amb ous durs. El president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha assegurat que, en el seu cas, fa anys que no les duu a terme, però que encara recorda com es fan i també de quina manera es determina la quantitat d’ous que se l’incorporen a l’elaboració:
Segons figura al Costumari Català, aquesta recepta es coneix des del segle XV.
Entrevista al president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida a Ràdio Rosselló